ÖSS yeni sistemde yedi tür puan hesaplanacak
Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) yaklaşık 4 hafta kaldı. 2006-ÖSS’de içerikte, puan türleri ve hesaplamalarında önemli değişiklikler yapıldığı için adayların daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Fen Bilimleri Merkezi Rehberlik Öğretmeni Esra Bayrakçı, yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulundu:
Yapılan değişikliklere göre sınavda sorulacak soru sayısı ve süresi arttı. Yeni sisteme göre üç değil, yedi tür puan hesaplanacak. Sınava girecek öğrenciler kendi alanları dışına yönelirlerse, 180 soru yerine 210 soru çözecekler. Ancak tüm puan türlerinde tavan yine 300 puan olacak. Tüm lise müfredatını kapsayacak sınav, 2 bölümden oluşacak. İlk bölümde, düz ve meslek liselerinde ortak sınıf olan lise 1 ve ilköğretimin ikinci kademesini de kapsayacak, yetenek ölçme ağırlıklı 120 soru yer alacak. 2’nci bölümde ise lise 2 ve 3 müfredatlarını içeren, bilgi ağırlıklı sorular yöneltilecek. Adaylar, 30’ar soruluk Matematik 2, Fen 2, Edebiyat-Sosyal ve Sosyal 2’den, alanlarına yönelik 60’ar soruyu çözecekler.
Alan dışı tercih yapacaklar 210 soru çözecek
Bu yıla ait taban puanları 2006 -ÖSS’ye girenlere referans olmayacak. Adaylar öncelikle istek sıralarına göre tercih yapacak. Kendi alanlarının devamı niteliğindeki programlara yerleşebilmek için toplam 180 sorudan sorumlu olacak adaylar, bazı alanlar için ortak olan programları tercih eder veya alanları dışı tercihte bulunurlarsa, 195 dakikalık sürede 180’e ek olarak 2’nci bölümden de 30 soru çözmeleri gerekecek. Sadece lisede okuduğu alanın devamı niteliğinde olan yükseköğretim programlarına yer veren aday, 195 dakikalık süreyi 180 soru için kullanırken, yan alan ve alanı dışında tercih yapan adaylar, aynı sürede 210 soru çözmek zorunda kalacak. Yükseköğretim programlarının bu yıla ait taban puanları ve yüzdelik dilimleri, 2006-ÖSS’ye girecek ve tercih yapacak adaylara referans olmayacak. Adaylar, öncelikle istek sıralarına dikkat ederek tercih yapacaklar. Meslek lisesi öğrencisi ise sadece 120 soruyu yanıtlayacak. Hem kendi alanından hem de ortak alandan bölüm tercih yapmak isteyen öğrencilerin de 210 soru yanıtlaması gerekiyor. Önlisans programlarına girmek için SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 puanlarına bakılacak. Dört yıllık ve üzeri lisans programları içinse SAY-2, SÖZ-2, EA-2 ve Dil puanları göz önünde alınacak.
Kim, hangi testi çözecek?
MF ÖĞRENCİSİ:
Matematik-Fen alanından mezun olan öğrenci, alanının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarını tercih edecekse, 120 sorunun yanısıra 2’nci bölümden Matematik 2 ve Fen 2 testlerindeki 60 soruyu çözecek. Bu aday, Eşit Ağırlıklı puan türüne göre öğrenci alan iktisat, işletme gibi programları da tercih etmek isterse, ayrıca Edebiyat-Sosyal testindeki 30 sorudan da sorumlu olacak ve 210 soru çözecek.
TM ÖĞRENCİSİ:
Türkçe-Matematik alanından mezun öğrenci, alanının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarını tercih ederse, 120 sorunun yanısıra 2’nci bölümden Edebiyat-Sosyal ve Matematik 2 testlerinde yer alan 60 soruya cevap verecek. Bu öğrenci, sözel puanla öğrenci alan program tercihi için Sosyal 2’den 30 soru daha çözecek. Sayısal ile öğrenci alan program tercihi için de Fen 2’deki 30 soruyu yanıtlayacak.
TS ÖĞRENCİSİ:
Lise diplomasını sosyal alandan alan öğrenci, alanının devamı niteliğindeki programlar için, 1’inci bölümdeki 120 sorudan çözebildiklerinin yanısıra ikinci bölümde Sosyal 2 ve Edebiyat-Sosyal’den toplam 60 soru daha yanıtlayacak. Bu aday, Eşit Ağırlıklı puana göre öğrenci alan programları tercih edecekse, artı olarak Matematik 2’deki 30 sorudan sorumlu olacak.
DİL ÖĞRENCİSİ:
Lise diplomasını dil alanından alan öğrenci, 1.bölümdeki Türkçe, Sosyal 1, Matematik 1 testlerini çözecek, 25 Haziran 2006 tarihinde yapılacak YDS’da soruların tamamını yapmaya çalışacak.
KONU İÇERİKLERİ
Sınavın 120 soruluk birinci bölümü geçmiş yıllarda yapılan ÖSS’lerden içerik olarak farklı olmayacak. Sadece soru sayısı 45’den 30’a inmiş olacak. Ancak en az 60 soru sorumluluğunu kapsayan ikinci bölüm lise 2 ve 3 müfredatını kapsayacak.
Türkçe: Anlam bilgisi üzerine yoğunlaşan 45 soruya yeni sitemde edebiyat eklendi. Öğrenciler birinci kademede 30 soru, ikinci kademede 17 soru yanıtlayacak. 17 sorunun çoğu edebiyat olacak. Sayısal öğrenciler ise eskiden 45 soru çözüyordu. Artık birinci kademedeki 30 soruyu çözecek. Bu 30 soru içinde eskiye göre daha az paragraf sorusu var.
Matematik-Geometri: Eski sistemde ortalama 30 soru geliyordu. Bunlar sadece lise bir müfredatı ve ilköğretim ikinci kademeden oluyordu. Şimdi ise 40- 42 soru gelecek. İlk bölümde 20-21 soru, ikinci bölümden 21 soru gelecek. Trigonometri, logaritma, karmaşık sayı, integral, türev gibi konular artık sorulacak. Geometriden de 18 soru sorulacak. Ancak “Analitik Geometri” liselerde seçmeli ders olarak okutulduğundan ve her aday bu dersi almadığından liselerde okultulan “Analitik Geometri” dersi kapsamından soru gelmeyecek. Ancak önceki yıllarda ilköğretim 2.kademesinde analitik geometri temel bilgilerini içeren sorular oluyordu. 1.bölümde bu tür sorulara yine rastlanabilir.
Fizik: Eskiden 19 soru vardı. Şimdi birinci bölüm ve ikinci bölümden 13'er soru gelecek. İkinci bölüm soruları lise iki ve üç konularından. Daha önce mekanik, genel çekim kanunu, dalgalar, atom modelleri, ışık teorileri gibi konuların hiçbiri sorulmuyordu. Bu yıl bu konulardan da sorular eklendi. Çözülen soru sayısı arttırılmalı.
Kimya: İlk bölümde 9, ikinci bölümde 9 olmak üzere toplam 18 soru var. İlk bölümdeki sorular lise 1 ve ilköğretim ikinci kademe müfredatından sorulacak. Öğrenciler lise 2. sınıfın ikinci dönem konularını ve lise üçün özellikle organik kimya kısımlarını iyi öğrenmeli. Mezunlar ise lise kitaplarından o konuları mutlaka çalışmalılar.
Coğrafya: Eşit Ağırlık (EA) öğrencileri için 18 soru var. Sözel öğrencileri içinse 25 soru. Türkiye coğrafyası daha çok önem kazandı. Ülkeler coğrafyası eklendi. Böylece harita bilgisi önemli duruma geldi. Önemli ülkelerin genel özelliklerinin bilinmesi gerekiyor.
Tarih: Eski sistemde 19 soru vardı. Artık 26 soru olacak. EA öğrencileri geçen sene 19 soru çözerken, bu sene sadece birinci bölümdeki 13 soruyu çözecek. İkinci bölümdeki soruları sadece sosyal öğrencileri çözecek. Bu bölümdeki sorular bilgi ağırlıklı olacak.
Felsefe: Yeni sistemde Sosyal 1 bölümünde 5 felsefe sorusu gelmesi bekleniyor. Psikoloji: Daha önceki ÖSS’lerde Psikoloji lise1.sınıf sorası okutulduğundan, bu dersten soru gelmiyordu. Ancak bu yıl Edebiyat-Sosyal bölümünde 5 Psikoloji sorusu gelmesi bekleniyor. Sosyoloji ve Mantık: Bu derslerden de daha önceki yıllarda soru gelmezken, bu yıl itibarıyla Sosyal 2 bölümünde beşer adet gelmesi bekleniyor.
28 Mayıs 2009 Perşembe
Üniversite adaylarının dikkatine!
Etiketler: ÖSS kONULARI
Gönderen sbs ingilizce zaman: 14:04
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder